Login | Fa-ti cont

HotGalapagos: Insula lui Kurt Vonnegut

In 1830 Charles Darwin a vizitat arhipelagul Galapagos, iar aceasta calatorie l-a inspirat pentru Originea speciilor aparuta prin 1859. Tot pentru a scrie un fel de origine a speciilor, arhipelagul Galapagos l-a inspirat si pe scriitorul american Kurt Vonnegut, care in 1985 a publicat romanul Galapagos.

Bineinteles, este vorba de o cu totul altfel de evolutie. Naratorul se afla undeva la un milion de ani de momentul in care se petrece actiunea din roman si nu mai este chiar un om in sensul actual al cuvantului. In viitor, dupa un milion de ani, Vonnegut ne spune ca oamenii au evoluat, ca nu mai au membre, ci doar inotatoare, si nu mai au nici guri, ci ciocuri. Creierele, in loc sa se mareasca, s-au micsorat, pentru ca oanmenii aveau creierele prea mari si nu prea stiau ce sa faca cu ele, asa ca au inceput sa le foloseasca pentru a se autodistruge si aproape ca au reusit orchestrand o criza financiara mondiala (va suna cunoscut?), un al treilea razboi mondial si un virus care distruge ovulele din uterele femeilor.

Galapagos Galapagos Galapagos Galapagos

Deci tot raul spre bine, deoarece acum (adica peste un milion de ani) oamenii nu ar mai putea tortura sau omori un om, asta nici daca ar gasi relicve functionale, precum o mitraliera, pentru ca nu prea poti sa tragi cu o arma atunci cand in loc de maini ai inotatoare.

Chiar daca au creierul mai mic, oamenii sunt mult mai intelepti, unul dintre personaje spunand la un moment dat: I'll tell you what the human soul is. It's the part of you that knows when your brain isn't working right.

Omenirea reuseste sa supravietuiasca datorita unui grup eclectic de oameni care esueaza pe o insula izolata din Galapagos, vasul numindu-se chiar Bahía de Darwin. In timp ce peste tot in lume omenirea se stinge incet dar sigur, pe minunatele insule Galapagos, o femeie, nepoata unui supravietuitor al bombei atomice de la Hiroshima, da nastere unuei fetite acoperite cu blana asemanatoare cu cea a focilor.

Insula din Galapagos devine astfel un fel de Arca lui Noe a omenirii, asa cum sunt de fapt considerate si in prezent, multe specii de animale deosebite gasindu-se doar aici si fiind un mister cum au supravietuit izolate atata timp.

Daca sunteti curiosi de ce insulele din Galapagos au inspirat si fascinat atat de multi oameni, urmariti emisiunea Galapagos de pe Animal Planet, in fiecare duminica de la ora 08:00.

1 comentariu vrei sa comentezi?

marius marius 12:55 on 24 August
0
|
#1. Kurt Galapagos

bun, am mai urmarit si emisiunea


Click aici ca sa adaugi un comentariu

Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter