Login | Fa-ti cont

HotMosia mangustelor: De la Cartea Junglei la Viata lui Pi, povesti cu oameni si manguste


Aceasta e povestea marelui razboi pe care Rikki-Tikki-Tavi l-a purtat singura prin baile marelui bungalow in cantonamentul Segowlee.(1)

Nu toata lumea a citit Cartea Junglei si chiar si mai putini stiu povestile care urmeaza celei a lui Mowgli. Una din povestile mele preferate, de care imi aduc aminte si acum (pentru ca m-a speriat ingrozitor atunci) era cea a mangustei Rikki-Tikki-Tavi.

Scenariul e clasic (uitandu-ne azi in urma, cu bagajul contemporan, dar pe vremea aceea era chiar original) pentru povestile cu si despre animale: mangusta Rikki-Tikki-Tavi e salvata de o familie de englezi din India si, credincioasa lor, ii protejeaza de o familie de cobre, Nag si Nagaina.

Pare pueril? Ei bine, nu e tocmai o poveste pentru copii, ci e una dintre cele mai sinistre povestiri ale lui Rudyard Kipling, vorbind din punctul de vedere omniscient al unui narator al animalelor despre inocenta existenta a oamenilor, care nu stiu ce pericole ii pandesc din tevile bailor, despre planurile machiavelice ale familiei de cobre care nu vrea de fapt altceva decat sa isi recastige teritoriul gradinii, despre eroicele fapte ale lui Rikki-Tikki.

In 1975 a fost chiar ecranizata, in forma animata: vocea povestitorului apartine lui Orson Welles, iar realizatorul este prolificul Chuck Jones (producator al seriei clasice Warner Bros. cu Daffy Duck, Bugs Bunny, The Roadrunner si Pepe le Pew). In acelasi an s-a scos si o varianta ruseasca a povestii lui Rikki -Tikki, mangusta cea viteaza. Mai jos aveti partea intai a desenului animat al lui Chuck Jones:



Pe youtube gasiti si partile 2 si 3.


Un alt fel de manguste, mai precis cele din specia suricatelor, joaca un rol halucinant in romanul Viata lui Pi, de Yann Martel.

Pi era in deriva pe barcuta de salvare cu tigrul Richard Parker de luni intregi. Manca doar pesti si testoase, bea apa de ploaie si incerca sa nu fie, la randul lui, mancat de tigru. Astfel incat aparitia in plin ocean a unei oaze plutitoare de verdeata, cu copaci si lacuri cu apa dulce a fost o mana cereasca. S-a crezut singur pe insula, unic stapan al iazurilor dulci si cristaline, pana cand a dat de populatia locuitoare: milioane de suricate.

Grupurile de suricate stau cateodata in picioare, toate odata, inghesuite unele in altele si se uita toate in aceeasi directie, ca niste navetisti care asteapta autobuzul. Expresia lor serioasa si modul in care isi tin labutele in fata le fac sa semene cu niste copii care pozeaza timid la fotograf sau  cu pacientii dezbracati din cabinetul unui doctor, care incearca sa isi acopere organele genitale.

Asta am vazut dintr-un foc: sute de mii de suricate - mai degraba milioane - intorcandu-se spre mine ca si cum ar fi spus "Ce doreste domnul?". [...]Am ramas mut si nemiscat. Daca as fi semanat panica intr-un un milion de suricate, haosul ar fi fost de nedescris.


mangusta(1)mangusta(2)mangusta(3)

[...]
Si atunci am inteles. N-am tipat. Cred ca groaza capata voce doar la cinema. [...] Am insfacat o suricata si am lasat-o sa cada din copac. [...] Cu inocenta caracteristica, a venit tot langa mine. Apoi a inceput sa isi linga labutele. Parea foarte agitata si gafaia foarte tare. [...] Mi-am dat drumul sa cad. La inceput n-am sismtit nimic. Dintr-o data, am simtit o durere ascutita in picior. Am tipat. M-am agatat de franghie si m-am ridicat. Mi-am frecat talpile de trunchi, m-am urcat inapoi pe craca mea, mi-am bagat picioarele in galeata cu apa, apoi mi le-am sters cu frunze. Am luat cutitul si am omorat doua suricate, incercand sa imi alin durerea cu sangele si organele lor. Insula era carnivora. (2)



Nu in ultimul rand, o alta aparitie notabila a unei manguste in memoria colectiva ramane Timon, care impreuna cu mistretul Pumbaa alcatuieste duo-ul simpatic din Lion King, cantand si traind fara griji, dupa filosofia hakuna matata:



Cine mai stie vreo poveste cu manguste?


Fragmentele reproduse sunt traduceri din editiile:
(1) The Jungle Book, Rudyard Kipling, A Penn State Electronic Classics Series Publication
(2) L'Histoire de Pi, Editions Denoel, 2003

Sursa foto:
(1) http://www.flickr.com/photos/fwp/ / CC BY 2.0
(2) http://www.flickr.com/photos/bettyx1138/ / CC BY 2.0
(3) http://www.flickr.com/photos/pixelpackr/ / CC BY 2.0

Emisiunea Mosia mangustelor se poate urmari pe Animal Planet de luni pana vineri la 07:30.

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter