Login | Fa-ti cont

HotJocheii: Politia calare, de ce nu si in Bucuresti?

Imi place politia calare. Nu calare pe motoare, nici pe biciclete, nici pe scutere. Politia ecvestra, o reminiscenta a vremurilor cu castelani pe cai albi care apara satul de nenorocirile medievale - sau de zmeu - ar fi o aparitie foarte placuta in orice oras. In primul rand ar contribui la diminuarea distantei inerente dintre cetatean si autoritate, caci un politai burtos care iese dintr-un Chamade parcat in tufis poate fi o imagine neplacuta, dar un cadet tinerel si subtire, calare pe un cal bine tesalat mai ca te face sa uiti ca tu trebuie sa-l vrajesti pe el, nu invers. Va rugam sa ignorati ultima fraza, ne-a luat valul epic. Nu ar indrazni nimeni sa aiba o atitudine mai putin decat respectuoasa fata de un ofiter al politiei.

Ideea e ca politia calare (care nu are de fapt ca scop primar controlul de trafic) nu e deloc o idee atat de fantasmagorica pe cat a vazut-o presa cand primarul capitalei a anuntat ca vrea politie calare prin parcuri. E foarte adevarat, venind de la dl. Oprescu, deja antologic prin ideile sale flamboaiante, ai putea spune ca dintre toate chestiile care ne lipsesc in Bucuresti, politia pe cai nu e o prioritate. Si ai avea dreptate, dar de ce sa desconsideram din start posibilitatea? Poate asa politia se va "infiltra" si prin locuri unde burta politistului comun n-a pus niciodata piciorul, pentru ca n-a incaput cu masina. Si poate asa o sa avem mai multa ordine, mai putine vandalisme, mai mult inedit in Bucuresti. OK, poate si ceva mai multa balega.

calare
semafor de langa Hyde Park, Londra, de aici

Modele de urmat


In Enciclopedia Stiintelor Politiei, Jack R. Green scrie ca cele mai vechi unitati de politie calare provin din Marea Britanie: prima unitate de politie care a folosit politaii calare a fost cea de pe London Bow Street, in 1758, iar prima unitate oficiala a fost London's Horse Patrol, in 1805.

Modelul a fost rapid imprumutat de indieni si australieni, cu real succes, ba chiar exista o disputa in legatura cu prima unitate de politie calare, pentru ca australienii pretind ca de fapt a fost a lor: prin 1788 guvernatorul orasului New South Wales a ales 8 dintre cei mai bine crescuti puscariasi (sic!) si i-a pus sa patruleze noaptea (calare) ca sa mentina linistea, iar pe la 1825 s-a infiintat oficial si unitatea, despre care s-a scris nu mai departe decat anul acesta ca e cea mai veche din lume.

Politia Regala Canadiana se mandreste si ea cu o traditie destul de lunga, aducand in plus fata de serviciile oferite societatii si un obicei cu vechime, parada muzicala, inceputa pe la 1887. Royal Canadian Mounted Police este si unul din cele mai cunoscute simboluri ale Canadei, ale carei uniforme cu tunica rosie si pantaloni bufanti sunt recognoscibile dintr-o mie:Iar daca vreti sa vedeti o adevarata demonstratie de tehnica a dresajului si spectacol, vedeti fragmentul de mai jos, filmat cu ocazia Salonul Ecvestru International de la Olympia din 2006, cand Politia Metropolitana londoneza a sustinut un moment impresionant de virtuozitate calare. Asta ne demonstreaza ca din orice se poate face spectacol, daca exista putina bunavointa, ca politistul pe cal nu e doar un Garcea retrogradat de la motocicleta la o biata martoaga si ca imaginea generala a politiei ar putea avea de castigat daca si-ar juca bine cartile in partida lansata ca idee de primarul Oprescu.Bineinteles ca o unitate de politie calare ar insemna costuri suplimentare: designul unei uniforme, intretinerea cailor, echipamentul de calarie (gasiti aici multe exemple frumoase), dar unde a mers pana acum mia, merge si suta. In fond, nu e nevoie de o armata calare, ci de o unitate mica, dar bine intretinuta, care ar putea compensa prin imagine si nu in ultimul rand prin activitati multe lipsuri ale Bucurestiului si chiar ale fortelor de politie.

Iti plac caii? Emisiuni cu si despre jochei si caii lor ruleaza pe Animal Planet vinerea de la 10:00 si duminica de la 22:00


2 comentarii vrei sa comentezi?

Otilia 19:02 on 11 Septembrie
0
|
#1. Mda...

Imi si imaginez cum vor arata politistii calare fugariti de o haita de caini vagabonzi, eventual aruncati de calul speriat de acesti cetateni comunitari ai Bucurestiului. Pana cand nu se va gasi o solutie (umana) pentru cainii vagabonzi, nu vad un viitor pt acest proiect. Ideea este buna, dar nu pentru Bucuresti unde, pe langa neajunsul mentionat mai sus, calul isi poate rupe si piciorul printr-o groapa din asfalt.


CDA 19:16 on 11 Septembrie
0
|
#2. Nu prea vad la noi

Din pacate nu prea vad la noi cum s-ar potrivi o politie calare. Pe de o parte nu avem nimic din traditia Marii Britanii, pe de alta parte este totusi nevoie de bani, iar in raport cu utilitatea, nu cred ca merita. Oricat de frumosi ar fi caii, in cocktailul de Bucuresti atat ne-ar mai lipsi. De asemenea subscriu la cele spuse mai sus.
In alte orase (si ma gandesc mai spre Ardeal) poate ca ar fi mult mai potrivita o politie calare decat in Bucuresti sau Constanta spre exemplu.
Pana una-alta, cred ca avem destule trasuri autohtone ;)


Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter