HotCum se fabrica: berea de apartament
Probabil ca au existat momente in care dupa ce ai consumat o bere buna la terasa te-ai intrebat prin ce procedeu complicat se fabrica o astfel de bautura deosebita, asta bineinteles in timp ce ii faceai semn chelnerului sa-ti mai aduca una, pentru a te lamuri mai bine.
Pe eticheta scrie: apa, malt, hamei, vezi asta in timp ce torni berea in paharul inclinat la 30 de grade, dar normal ca nu poate fi atat de simplu, adica limpezimea, gustul amarui-acidulat, dar refreshing, spuma de doua degete si efectul minunat pe care il are intr-o zi caniculara de vara, toate astea nu pot proveni din niste ingrediente atat de banale. Dar stai un pic, ce este mai exact hameiul? Sau maltul?
Dupa putina documentare am descoperit ca hameiul, sau Humulus lupulus L., cum ii ziceau stramosii nostri romani, este o planta erbacee din familia Cannabaceae, a carei oaie neagra este Cannabisul. Nu stiati asta, nu? Ei bine, am facut un drum la un plafar si am gasit-o de vanzare.
Am cumparat 50 de grame de hamei in speranta ca vom gasi si celelalte ingrediente pentru bere - daca nu, puteam oricand sa incercam sa-l fumam. Hameiul este un agent de stabilitate in bere, asta insemnand ca acizii de hamei au un efect antibiotic contra bacterilor din procesul de fermentare a berii.
De asemenea, contribuie foarte mult si la gustul berii, dupa cum urmeaza: hameiul fiert odata cu berea da o bere mai amara, hameiul adaugat mai tarziu, inspre sfarsitul procesului de fierbere, da doar un "gust de hamei", iar adaugat la sfarsit, dupa stingerea focului, lasa doar o "aroma slab-amara de hamei".
Maltul este de fapt orz incoltit si apoi prajit fie in cuptor, fie intr-o tigaie pe foc. Tot la plafar am gasit si orz, deci am obtinut maltul in doua zile, pentru ca a trebuit sa-l lasam 24 de ore ca sa incolteasca. Malt gasesti si in whiskey, tot felul de siropuri sau in unele tipuri de paine si e bun de rontait in loc de alte crantanele.
Am consultat un vecin de bloc care face frecvent bere de apartament si acesta ne-a spus ca mai aveam nevoie si de niste porumb, drojdie, zahar, o oala mare de cel putin 10 litri si niste tifon. Cantitatile de hamei, malt si porumb pentru o oala de 10-12 litri de apa sunt foarte mici si sincer la inceput am fost sceptici in privinta rezultatelor. Dar iata ca ne-am trezit facand bere de apartament.

Ce va trebuie:
10 l apa si o oala in care sa incapa
250 g malt - 3,2 lei
50 g hamei - 3 lei
200 g porumb - 0,5 lei
500 g zahar - 1,5 lei
30 g drojdie - 1 leu
________________
Total: 9,2 lei pentru 10 litri de bere de casa
Primul pas:
- se ia maltul obtinut din orz prin incoltire si prajire si se infasoara intr-o bucata de tifon, la fel se procedeaza si cu hameiul si cu porumbul.
- cele trei pachetele se pun in oala plina cu apa si se fierb pana cand apa scade cam cu 2-3 degete (sau cu vreo 2 litri), adica vreo 4 ore.
- se lasa la racit pana cand ajunge la temperatura camerei.

Pasul al doilea:
- dupa racire se adauga drojdia si zaharul.
- se lasa pana cand la suprafata oalei incepe sa apara o spuma alba.

Pasul al treilea:
- se toarna in sticle si se lasa la fermentat la rece, in frigider, cam 24 de ore.
Atentie!
Sticlele din sticla pot crapa sau chiar exploda din cauza presiunii, asa ca este mai sigur sa folositi pet-uri.

Cam asta este toata filozofia. Normal ca nu a iesit exact ca berea din comert, este mult mai tulbure, dar ca gust este destul de asemanatoare cu berea alba sau nefiltrata. Gradele sunt si ele mai slabe: 2,5 -3 la numar. O bere de apartament la jumatate ajunge sa te coste cam 0,45 lei, asta ca sa-ti dai seama cam ce profituri au producatorii de bere, pe care, la cantitatile uriase de productie, probabil ca o bere la jumate ii costa 0,1 lei.
Puteti vedea emisiunea Cum se fabrica pe Discovery Channel de luni pana duminica de la orele 7:00, 7:30, 13:00, 13:30, 19:00, 19:30. Asa puteti afla cum se fabrica lucrurile pe care le folosim zi de zi si ce sta in spatele obiectelor care ne fac viata mai usoara.
Pe eticheta scrie: apa, malt, hamei, vezi asta in timp ce torni berea in paharul inclinat la 30 de grade, dar normal ca nu poate fi atat de simplu, adica limpezimea, gustul amarui-acidulat, dar refreshing, spuma de doua degete si efectul minunat pe care il are intr-o zi caniculara de vara, toate astea nu pot proveni din niste ingrediente atat de banale. Dar stai un pic, ce este mai exact hameiul? Sau maltul?
Dupa putina documentare am descoperit ca hameiul, sau Humulus lupulus L., cum ii ziceau stramosii nostri romani, este o planta erbacee din familia Cannabaceae, a carei oaie neagra este Cannabisul. Nu stiati asta, nu? Ei bine, am facut un drum la un plafar si am gasit-o de vanzare.
Am cumparat 50 de grame de hamei in speranta ca vom gasi si celelalte ingrediente pentru bere - daca nu, puteam oricand sa incercam sa-l fumam. Hameiul este un agent de stabilitate in bere, asta insemnand ca acizii de hamei au un efect antibiotic contra bacterilor din procesul de fermentare a berii.
De asemenea, contribuie foarte mult si la gustul berii, dupa cum urmeaza: hameiul fiert odata cu berea da o bere mai amara, hameiul adaugat mai tarziu, inspre sfarsitul procesului de fierbere, da doar un "gust de hamei", iar adaugat la sfarsit, dupa stingerea focului, lasa doar o "aroma slab-amara de hamei".
Maltul este de fapt orz incoltit si apoi prajit fie in cuptor, fie intr-o tigaie pe foc. Tot la plafar am gasit si orz, deci am obtinut maltul in doua zile, pentru ca a trebuit sa-l lasam 24 de ore ca sa incolteasca. Malt gasesti si in whiskey, tot felul de siropuri sau in unele tipuri de paine si e bun de rontait in loc de alte crantanele.



Am consultat un vecin de bloc care face frecvent bere de apartament si acesta ne-a spus ca mai aveam nevoie si de niste porumb, drojdie, zahar, o oala mare de cel putin 10 litri si niste tifon. Cantitatile de hamei, malt si porumb pentru o oala de 10-12 litri de apa sunt foarte mici si sincer la inceput am fost sceptici in privinta rezultatelor. Dar iata ca ne-am trezit facand bere de apartament.




Cum se fabrica berea de apartament
Ce va trebuie:
10 l apa si o oala in care sa incapa
250 g malt - 3,2 lei
50 g hamei - 3 lei
200 g porumb - 0,5 lei
500 g zahar - 1,5 lei
30 g drojdie - 1 leu
________________
Total: 9,2 lei pentru 10 litri de bere de casa
Primul pas:
- se ia maltul obtinut din orz prin incoltire si prajire si se infasoara intr-o bucata de tifon, la fel se procedeaza si cu hameiul si cu porumbul.
- cele trei pachetele se pun in oala plina cu apa si se fierb pana cand apa scade cam cu 2-3 degete (sau cu vreo 2 litri), adica vreo 4 ore.
- se lasa la racit pana cand ajunge la temperatura camerei.
Pasul al doilea:
- dupa racire se adauga drojdia si zaharul.
- se lasa pana cand la suprafata oalei incepe sa apara o spuma alba.
Pasul al treilea:
- se toarna in sticle si se lasa la fermentat la rece, in frigider, cam 24 de ore.
Atentie!
Sticlele din sticla pot crapa sau chiar exploda din cauza presiunii, asa ca este mai sigur sa folositi pet-uri.

Cam asta este toata filozofia. Normal ca nu a iesit exact ca berea din comert, este mult mai tulbure, dar ca gust este destul de asemanatoare cu berea alba sau nefiltrata. Gradele sunt si ele mai slabe: 2,5 -3 la numar. O bere de apartament la jumatate ajunge sa te coste cam 0,45 lei, asta ca sa-ti dai seama cam ce profituri au producatorii de bere, pe care, la cantitatile uriase de productie, probabil ca o bere la jumate ii costa 0,1 lei.
Puteti vedea emisiunea Cum se fabrica pe Discovery Channel de luni pana duminica de la orele 7:00, 7:30, 13:00, 13:30, 19:00, 19:30. Asa puteti afla cum se fabrica lucrurile pe care le folosim zi de zi si ce sta in spatele obiectelor care ne fac viata mai usoara.
#1. bere facuta in casa
pe cand lansati metropoberea :)?
#2. Mersiiii
Mamaaa de cand caut o reteta! Mersi pentru idee si o sa incer sa o pun in practicqa cat de curand! ;)
#3. Comentariu nou
:) Planuim sa-l facem pe Gruia Fierbator Sef. Oricum, dupa testingul de ieri din redactie al berii de casa, fetele au venit cu propuneri de bere cu arome, asa ca mai are de cercetat.
#4. Comentariu nou
Scoate-ti repede scaunele pe balconu ala lung ca parca ar merge o terasa :D
#5. Si adresa?
genial, da.. ce-as mai vreau sa stiu si ati uitat sa precizati la sfarsitul articolului... adresa. Adresa apartamanetului?
#6. Bere de apartament
am postat reteta de bere de apartament de acum un an aici http://www.pauzadebere.info/bere-de-apartament-1_08_2008.html si http://www.pauzadebere.info/bere-de-apartament-part-a-ii-a_08_2008.html
Mai gasiti si alte retete de bere de casa: Bere de casa fara alcool de Bucovina, Bere de ghimbir, Bere de dafin, Bere de pelin, Bere de tarate
Tot pe acest site exista si un grup de discutii al comunitatii de berari amatori http://groups.yahoo.com/group/PAUZAdeBERE/join , dar si alte informatii cu si despre bere
#7. hamei
altele pot sa compar de oriunde, dar hameiul unde se gaseste?
#8. sursa hamei
se gaseste in plafaruri si farmacii naturiste: cauta ceai de conuri de hamei, dar nu la pliculete.
#9. mai am o problema
scrieti ca astai o reteta pentru 10 litri, dar in cursul fierberii scrieti ca trebuie sa piarda 2-3 litri, adica o sa ramana numai 7-8 litri. acum care-i cantitatea?
#10. berea
A spus 10-12 l, daca scazi 2 din 12 ramai cu 10.
Seminte de hamei stiti careva de unde se procura, ca mie nu-mi ajung 10 litri, vreau sa pun un ha de hamei.
#11. dupa cele 24 de ore fermentatia continua ?
buna, grozava reteta !
am doua intrebari :
1 " se lasa pana cand la suprafata oalei incepe sa apara o spuma alba." cat inseamna asta ? ore sau zile ?
2. Dupa cele 24 de ore de fermentat in frigider ? mai fermenteaza ?
sau poate fi tinuta in sticle de sticla... are exact proprietatile berii din comert ?
#12. super
sunt la a patra "transa". excelenta reteta! gustul e mult mai bun decat al berii din comert. cat despre grade...cui ii pasa? rece si multa sa fie! :D
#13. Comentariu nou
am si io o intrebare hameiul cum trebuie sa fie verde sau uscat k am o gramada dar e verde
#14. @bogdan
Se recomanda uscat. In fucntie de modul cum usuci hameiul, poti controla gradul de amar.
Poti incerca si cu el verde. Sa ne spui cum a iesit.
R
#15. processing
#16. weight
15 billion yuan) in the South Dakota Pine Ridge Indian Reservation
According to reports, the Japan Architectural Institute of Louis vuitton bag outlet seismic issues published by the Committee Cheap louis vuitton handbags report lv handbags said that last March 9 earthquake in eastern Japan, the Tokyo metropolitan area of super-skyscraper "long-period ground motion shaking The low level of per second at around 20-50 cm, although continuous shaking for 10 minutes, but construction did not ultimately damage Nicholas told reporters that he hopes to get a job in the U Tour guide had to call immediately to the director of the Center: "Come on, you have to see this child jpg"> Skye Tarantino was taken away by police
comprehensive China Daily for newspaper feature articles, Xinhua News Agency Italian cruise ship "Costa - Concordia captain Francesco - Skye Tarantino recently by the Italian Internet users to denounce "
Today Holly because of the age of teeth began to fall, the castle staff it with a special feeding of the coming of winter stored energy The doctor warned him that the weight prevalence of obesity in life-threatening the
"Chui pedicle should be taking advantage of the time we are not at home, the envelope off the table Diao down to eat it the envelope, a folder of money clips and nine $ 100 bills, the other a money were it torn to pieces
#17. Louis vuitton bag outlet
Takako has lv handbags a strong athletic ability, under the influence of his fathers good at playing volleyballS Experience with the car, my friends to buy a Cheap louis vuitton handbags car will be called on him to help counter-offer, over time, Xiao Ming to buy a car more and more experience, reputation for getting louder and louder, and finally becomes the client to specify a price he can get $ 200 after closing, if the transaction price is lower than that, he can get 50% of the difference Finally, the park staff with the kangaroo meat as bait, and only then it is to divert the success of the mower "rescue" them We do not know the planet (structure) where is the rock, where water, where ice," Battaglia said
Maikejinlei Early the next morning, her husband is ready to bury the dog, but see the "rogue" has sat under the barrow WASHINGTON
According to foreign media reported on the 8th, Louise White of Rhode Islands 81-year-old woman last month won Louis vuitton bag outlet the U
According to reports, Robert fond of sweets and soft drinks a day, eat a donut chocolate biscuits and cakes, the intake of calories up to 7000 calories
#18. Comentariu nou
Pai daca o pui la frigider nu mai fermenteaza .Trebuie lasata macar 3 zile la temperatura camerei ca sa fermenteze .Si sincer eu nu as bea asa ceva ,zaharul nu fermenteaza complet ,lasa o gramada de reziduri care nu fermenteaza .
#19. Comentariu nou
Si daca o lasi 3 zile la fermentat in sticla o sa iti bubuie sticlele deci nu prea merge reteta asta.
#20. Tentativa de bere conform retetei de mai sus . Incercarea 1
E de apreciat reteta voastra dar mie nu mi-a iesit desi v-am respectat reteta perfect. Ceva lipseste la modul de fermentare cred.Probabil exista si o perioada de maturare a berii . Berea rezultata dupa numai o zi de fermentatie e groaznic de dulce , cu un gust intens de drojdie si departe de berea nefiltrata.
Am pierdut o duminica cu asta si am respectat absolut tot ce ati scris aici. Am facut maltul cu cateva zile inainte din orz incoltit si a iesit ca in descriere , numai bun de rontait . Am fiert maltul porumbul si hameiul ( de la plafar ). Ceaiul rezultat avea un gust nemaipomenit , amareala de bere a iesit grozav . Dar de aici incolo numai probleme. Aseara mi-a explodat si ultima sticla de plastic cu bere de casa tinuta in cel mai racoros loc din pivnita. Cred ca greseala e undeva la cantitatea de zahar si la modul de fermentat .
Asta a fost prima incercare , dar nu ma oresc si mai contiunui sa incerc . Poate intr-o zi imi iese.
#21. Comentariu nou
Daca in loc de zahar voi folosi o cantitate mai mare de malt ce se va intampla? E nevoie numaidecat de zahar?