Login | Fa-ti cont

HotConstructorii din LA. Sau din Bucuresti

Desi invatam frumos la scoala despre mitul Mesterului Manole, capabil de sacrificiu pentru a-si termina opera, experienta vizuala a oricarei plimbari prin Bucuresti si nu numai ne arata altceva: cel sacrificat e orasul si cel violat cu bestialitate e simtul nostru estetic.

Bucurestiul nu-si suporta istoria. La inceputul secolului 20 s-a construit peste vechile case boieresti, comunismul a ras arhitectura interbelica si a acoperit-o si la propriu si la figurat cu blocuri urate, inghesuite. Acum, din nou, se construieste mult si haotic, stergand tot ce ar putea sta in calea progresului imobiliar. Se construieste in parcuri, se construieste langa monumente, se construieste pe orice spatiu mic, facand din Bucuresti un oras inghesuit si incoerent vizual.

Constructiile nu tin cont de nimic. Sa nu uitam nici ca emblema Bucurestiului e Casa Poporului, o cladire urata prin excelenta, care persista in uratenia si izolarea ei. Orice proiect de a o imblanzi, chiar si daramarea gardului pentru a pune la dispozitie spatiul verde, e privit cu reticenta.

Haosul e principala problema. Se construieste salbatic, fara nici un plan, cel putin nu unul vizibil muritorului de rand, cladiri noi langa cladiri vechi, stiluri total diferite, inalt versus scund, colorat versus monocolor samd. Daca in alte orase europene nu poti nici sa ai jaluzele la fereastra de alta culoare decat cele ale blocului, la noi peisajul e in toate culorile curcubeului.

Apoi, se construieste urat. De la vilele ce cresc peste noapte, pana la restaurantele kitchoase sau cladirile de birouri, se folosesc culori stridente, forme si stiluri ce nu-si au rostul aici sau, si mai rau, se construieste anost, fara personalitate.

Nu avem spatiu. Calatorul roman aterizat in Berlin, de exemplu, se simte pe alta planeta: bulevarde imense, piete foarte mari, spatiu mult si "nefolosit" (de aici si glumele: ia uite ce teren aici in mijlocul orasului! Ce bine ar sta o cladire de birouri aici), parcuri intr-un oras aerisit, unde nu ai senzatia ca se prabusesc cladirile pe tine. La noi se foloseste la maxim fiecare bucatica de teren, fara ca cei care dau autorizatiile sa se gandeasca la faptul ca orasul se sufoca.

cladire

Multe cladiri sunt lasate insa in paragina. Fie datorita indiferentei, fie victime ale unor interese imobiliare (nu ai voie s-o demolezi? Las-o sa cada singura), fie datorita uitarii, sunt multe spatii in Bucuresti parasite, pline de gunoaie, murdare. Nu e vorba doar de centrul vechi, ci si de periferie. Pe lnga casele parasite, sunt cele neingrijite si scorojite. Sa nu uitam de gunoi. Mormane intregi sunt pe strazi, in curti, in spatii virane, chiar si in casele oamenilor.

O prima consecinta a nebuniei constructiilor se reflecta in preturile. Piata imobiliara e umflata (ok, acum s-a mai dezumflat cu ocazia crizei), preturile sunt nejustificate si calitatea constructiilor e slaba. Plus ca nu se respecta termenele, nu rar se intampla sa contractezi un apartament inainte de finalizarea constructiei si aceasta sa se intample chiar si la un an-doi de la termenul initial.

E adevarat, Bucurestiul nu are un centru vechi ca alte orase europene. Nu se poate compara cu Praga, Viena, chiar Bratislava, dar asta nu justifica lipsa totala de respect a constructorilor fata de oras. Bucurestiul e un oras atipic, departe de imaginea locurilor unde mergem in vacante. Nu spune nimeni sa nu se construiasca, nu spune nimeni ca noul nu poate coexista cu vechiul (Londra sau Berlinul sunt exemple perfecte in acest sens) dar putin mai mult bun simt imobiliar si arhitectural nu ar strica deloc. Chiar deloc. Dar asta paleste in fata intereselor financiare, din pacate.

Un alt tip de constructori puteti vedea in emisiunea Constructorii din LA in fiecare luni la ora 21:00 si in fiecare joi la ora 23 pe Discovery Channel.

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter