Login | Fa-ti cont

HotTehnici esentiale de supravietuire: Cum sa supravietuiesti crizei

Bear Grylls a supravietuit aventurilor prin jungla din Costa Rica, desertul Moab sau Alpi, a mancat lucruri care nu ar fi parut comestibile nici unui raton cu Alzheimer, a infruntat ursul carpatin, si-a baut propria urina dintr-o piele de sarpe etc. etc., insa nimic nu l-a pregatit pentru ce avea sa gaseasca acasa, in lumea asa-zis "civilizata".

Criza financiara a transformat centrele urbane in locuri mai salbatice decat orice a experimentat Bear Grylls, iar daca in jungla naturala acesta se descurca de minune cu o piatra de cremene, o sarmulita si o bucatica de baton energizant mica cat unghia de la degetul mic, in mediul urban trebuie sa se descurce cu carduri, cu rate, cu credite, cu scumpiri, reduceri de personal, concedieri in masa, faliment etc. Pentru toate acestea Bear va trebui sa inventeze cu totul si cu totul alte "tehnici esentiale de supravietuire", unele financiare.

Bear Grylls

Iata cam cum ar arata acestea:

1. In toate emisiunile mele cel mai important aspect este adaptarea la schimbare si economisirea pe cat posibil a energiei si resurselor. Am facut asta in Cambodgia, in padurile tropicale si campiile inghetate din Alaska, dar nu ma asteptam sa fiu nevoit sa fac acelasi lucru si acasa, in Londra, adica in nici un caz nu o sa mai beau pipi si nici nu o sa mai mananc excremente de urs. Specialistii recomanda economii de pana la 5% in fiecare luna, in toate domeniile si la toate produsele. Deci, renunta la produsele scumpe, vezi cam ce obisnuiesc eu sa mananc prin emisiunile mele, unde cam totul era gratis - ma rog, nu si vaccinurile pe care mi le-au facut inainte, dar asta e alta poveste.

2. Nassim Nicholas Taleb, autorul best-seller-ului Lebada neagra – Impactul foarte putin probabilului, spune asa "Celor care au condus un autobuz al scolii legati la ochi si l-au izbit nu ar mai trebuie sa li dea niciodata un nou autobuz." Nu-mi dau seama exact ce vrea sa spuna, dar probabil vrea sa ne transmita ca ar fi bine sa renuntam la masina personala cel putin pe vremuri de criza si sa luam autobuzul, dar in nici un caz pe cel condus de un sofer legat la ochi. Ah sau poate mai vor sa spuna sa alegem in functii de conducere niste oameni care nu dau cu oistea-n gard.

3. E normal ca atunci cand banii sunt din ce in ce mai putini, creditorii si recuperatorii sa vina dupa tine. In acest caz trebuie adoptate niste tehnici esentiale de camuflare. Foloseste doar bani cash, fiindca acestora nu li se poate lua urma. Pune un fata casei un semn mare pe care scrie DE VANZARE, si da un numar de telefon fals. Asta cu siguranta ii va deruta si nu vor insista foarte mult atunci cand vor suna la usa.

4. O vorba pe care am auzit-o cand am fost in Transilvania spune asa: "Nu dati banii pe prostii, luati banane la copii". Abia mai tarziu mi s-a tradus exact ce inseamna si mi s-a parut o vorba plina de intelepciune in astfel de perioade. Mai ales ca bananele sunt un fruct minune ce contine 602 mg potasiu, 2 g proteine, 4 g fibra, 36 g carbohidrati si este plin de vitamie si minerale (A, B si B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, si chiar fier si zinc). La fel si cartoful, care e si mai ieftin, asa ca e recomandata o dieta pe baza de cartofi.

5. Tot Nassim Nicholas Taleb spunea: "Nu le dati droguri celor care se chinuie si au dureri incercand sa se lase. Criza datoriilor nu este o problema temporara, ci una structurala. Avem nevoie sa mergem la dezintoxicare." Din nou, o fraza plina de intelepciune si al carei inteles nu pot decat sa-l banuiesc si e ceva de genul: daca luati credit dupa credit bancar o sa ajungeti ca Amy Whinehouse.

Si daca tot am fost de curand in Romania, iata cum se decurca acest minunat popor si solutia pe care au gasit-o ei pentru a supravietui crizei. Am intrat si eu intr-un astfel de local, insa padurile mi s-au parut mai sigure.Puteti vedea emisiunea Tehnici esentiale de supravietuire de luni pana vineri la ora 21:00, pe Discovery Channel.

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter