Login | Fa-ti cont

Eroi adevarati: mari incendii ale Bucurestiului si voluntariatul

Se face ca acum multi, multi ani cand orasul era mai mic si cand inca mai aveam mica si marea bughezie, nu aveam pompieri. Acest serviciu lipsea cu desavarsire nu pentru ca nu era nevoie de unul, ci pentru ca aparent nu era pe lista de prioritati ale vremurilor si se baza pe voluntariat.

Desi ai fi zis ca s-au invatat oamenii minte si au luat aminte cand au ars 137 de case, 5 chilii de biserici, 40 de macelarii (impresionanta densitatea de macelarii raportata la numarul de case, nu?) si 9 pravalii in 1739 cu ocazia incendiului de la manastirea Sfantul Sava (pe locul unde acum este Universitatea Bucuresti), a trecut mai bine de un secol si un alt mare incendiu pentru ca decizia sa fie luata si serviciul de pompieri sa fie infiintat in 1847.

1847
Incendiul din 1847 - sursa foto

Atunci de Pasti au ars aproape 2000 de cladiri si pagubele au fost estimate la 55 de milioane de lei. Moment in care s-a tras linie si s-a dovedit ca pompierul voluntar nu se putea descurca singur si lipsit de directie. Asta si pentru ca pompierul in cauza era proprietarul locuintei in flacari concentrat sa-si salveze cat mai poate din posesiuni, fara sa se gandeasca neaparat si la cladirea vecinului, ocupat si el cu acelasi lucru.

Acei oameni insa erau adevarati eroi si intr-o buna masura altruisti. Nu asteptau sa vina cineva sa ii salveze, sa ii ajute si sa se arunce in flacari pentru ei. Adevarat ca nu aveau telefoane cu camere foto, de unde si lipsa tentatiei de a privi "spectacolul" din spatele unui ecran micut pe care se inregistrau flacari lacome. Dar ceea ce faceau ei erau acte de eroism greu de reprodus astfel, asta si pentru ca avem pompieri si nu este nevoie sa ne punem in pericol pentru a stinge un foc.

Si cu toate ca nu exista un serviciu de stat care sa ajute cetatenii in caz de pericol iata ca Bucurestiul a supravietuit ani buni doar din voluntariat. Si datul galetilor dintr-o mana in alta. Oare cate s-ar putea face astazi daca toti ne-am apuca sa facem voluntariat in diverse domenii?

Nu uitati diseara sa fiti cu ochii pe Tehnici esentiale de supravietuire cu Bear Grylls de la ora 20.00 si Eroi adevarati de la ora 21.00, deoarece cele doua emisiuni vor contine raspunsurile la intrebarile serii la concurs.

1 comentariu vrei sa comentezi?

inVision inVision 21:21 on 26 Noiembrie
0
|
#1. Frumos spus


Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter