Login | Fa-ti cont

Forte dezlantuite: Cele mai celebre evadari din inchisori

In emisiunea Rampage: Riot! (Forte dezlantuite) - in seara asta pe Discovery Channel de la ora 22:00 - este vorba despre un grup de detinute dezlantuite intr-o inchisoare. Ceea ce ne-a dus cu gandul la cele mai vestite evadari din inchisori - intamplari reale sau fictive (literatura, film):


Evadari reale


Desi multe evadari sunt mai cunoscute decat aceasta, o sa incepem cu Alexander Pearce si inchisoarea din golful Macquarie, de pe insula Tasmania, de langa Australia. Alexander, un muncitor irlandez deportat pentru furtul a sase perechi de pantofi, a evadat in 1822 impreuna cu un grup de detinuti in pustietatea insulei, prin care au ratacit cateva saptamani, ajungand sa se manance unii pe altii, de foame. Pearce a fost singurul "supravietuitor" al grupului. A fost prins, a evadat din nou, mai tarziu, cu un alt detinut, pe care... l-a mancat. De data asta, cand l-au prins, l-au spanzurat. Povestea lui se poate vedea in documentarul artistic Ultimele confesiuni ale lui Alexander Pearce, 2008.

John Dillinger, gangsterul american care jefuise zeci de banci, a evadat in 1934 din inchisoarea Crown Point, Indiana, SUA cu un pistol de lemn, cioplit in celula si vopsit cu crema de ghete. Povestea pare cusuta cu ata alba, dar personajul este inconjurat de atatea legende "urbane", incat nu ti-e greu sa crezi toate istoriile despre el, mai ales ca o parte din viata lui a fost ecranizata recent in filmul Public Enemies, cu Johnny Depp in rolul lui Dillinger.

Evadarea care n-a avut loc din Oflag IV-C (lagarul pentru ofiteri) din Castelul Colditz, Germania. Desi chiar Hermann Goring declarase fortareata Colditz imposibil de biruit in incercarea de a evada, de acolo au scapat, de-a lungul timpului, 130 de oameni. Evadarile (reusite sau nu) s-au facut dupa toate regulile filmului de aventuri: pe fereastra, cu funii din cearsafuri, cusuti in interiorul saltelelor, prin tuneluri si catacombe, dar cea mai spectaculoasa incercare de evadare a fost cea cu planorul, pe care cativa ofiteri englezi l-au construit pe acoperisul capelei - nu au apucat sa il foloseasca pentru ca in 1945 armata americana a eliberat toti prozonierii de la Colditz.

Insula Alcatraz (adica a pelicanilor - La Isla de los Alcatraces), pe care se afla si inchisoarea cu acelasi nume, e in golful San Francisco, la 2 kilometri si jumatate de mal. Desi se mandrea cu o securitate implacabila... si impecabila, trei detinuti au reusit sa scape in 1962 sapandu-si tunel cu lingura, apoi vaslind pe mare intr-o barcuta gonflabila facuta din pelerine de ploaie. Dupa povestea lor s-a facut si un film - Escape from Alcatraz, cu Clint Eastwood intr-unul din rolurile principale.

cdi a
Chateau d'If si Alcatraz


Evadari fictive


The Shawshank Redemption - unul dintre cele mai frumoase filme cu evadari si inchisori, adaptat dupa nuvela Rita Hayworth and the Shawshank Redemption, a lui Stephen King. Cu Tim Robbins si Morgan Freeman in rolurile principale, filmul lui Frank Darabont se afla pe locul 1 in topul imdb al celor mai apreciate filme.

Contele de Monte Cristo - in romanul lui Alexandre Dumas Edmond Dant├Ęs scapa cu ajutorul abatelui Faria din inchisoarea din castelul-insula d'If, cosandu-se in locul cadavrului abatelui in sacul care urma sa fie aruncat in mare, si apoi eliberandu-se din el cu un cutit, pentru a-si incepe lunga razbunare sub numele de Contele de Monte Cristo.

Cool Hand Luke - un alt film foarte popular, e povestea (adaptata dupa un roman omonim) repetatelor incercari de evadare ale lui Luke (Paul Newman), reprezentativa pentru cei care vor sa infrunte sistemul si autoritatea, in cautarea libertatii, cu pretul vietii. Unul dintre cele mai populare citate din film este replica "What we've got here is failure to communicate", cu care incepe si piesa Civil War (Guns N'Roses)

Down by Law - un alt film recomandat de metropotam, de Jim Jarmusch, cu Tom Waits, John Lurie si Roberto Benigni, e o comedie in stilul jarmuschian, despre evadarea din inchisoare prin mlastini, ceturi si paduri, printr-un decor alb-negru naucitor, colorat de poantele oneste ale lui Benigni, ca in memorabila scena de mai jos I scream, you scream, we all scream for icecream:Alte filme cu evadari: serialele Prison Break, Oz, Con Air, Face-off, Papillon, The Great Escape, ultimele doua bazate pe fapte reale.

Ce alte evadari reusite mai stiti, din istorie, pop culture, carti ori filme?Nu uitati sa urmariti emisiunea Forte dezlantuite (22:00) si Probleme in paradis (21:00) si sa raspundeti la intrebarea zilnica din concursul nostru
.

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter