Login | Fa-ti cont

Crime care au zguduit lumea: moartea ziarelor

Ieri am aflat ca una dintre cele mai prestigioase publicatii de la noi, Academia Catavencu, atarna de un fir de ata; de aceea, spunem noi, merita sa tinem un moment de reculegere pentru toate ziarele care au suferit o moarte crunta si care s-au ingropat fie in online, fie in amintirea colectiva.

Vrem sa ne aratam repectul fata de cei care reusesc sa faca o frumoasa cariera cu pixul/stiloul in mana sau cu o tastatura de la care dau nastere unor texte utile si informative sau de escapism; apropiatii victimelor (aka oamenii de presa) trebuie sa gaseasca consolare si sa stie ca li se va duce dorul si ca disparitia produselor pentru care munceau este regretata.Nu stim daca moartea ziarelor a zguduit lumea, dar, cu siguranta, a afectat societatea, chiar daca a facut-o doar la nivelul oamenilor direct implicati in realizarea acestor produse media. O lume fara ziare musca putin cate putin din placerea de a te informa the old fashioned way, distruge boemia lecturarii si informarii la cafea si paine prajita de dimineata.

Chiar daca majoritatea romanilor nu sunt adeptii acestui obicei, posesia unui ziar si afilierea la o anumita publicatie dadeau acel sentiment de om informat care apartinea unei comunitati despre care stie toate dedesubturile datorita bucatii de hartie (de cele mai multe ori de proasta calitate) pe care o plimba in metrou, la birou sau in pauza de tigara.

Se spune ca asasinul publicatiilor din Romania este nimeni altul decat CRIZA. Ea a reusit sa patrunda in lumea tiparelor si sa distruga toate matritele, sa nimiceasca retelele de distributie, sa dea foc furnizorilor de hartie si sa prigoneasca toti jurnalistii din redactiile vesnic zgomotoase si in alerta.

Printre victimele media din Romania se numara ziarul Ziua, publicatia Ziarul, Cotidianul, Jurnalul de Est si ziarul gratuit Compact; desi nu este tocmai o crima, si Academia Catavencu este oarecum in metastaza si nu stim daca va reusi sa scape de boala grea dupa demisia in masa a unui grup de 20-25 de jurnalisti din redactia ziarului.

Vestea ne-a dat de gandit: unde se vor mai gasi niste oameni cu acceasi abilitate de satira politica precum cei care au crescut pe bancile redactiei sub indrumarile unor mentori incisivi?! Am primit imediat o pastila anti-depresiva si am aflat ca jurnalistii care au dezertat pregatesc o noua aparitie in presa, in acelasi stil al Academiei Catavencu.

Moartea ziarelor nu este doar pe teritoriul tarii noastre; crimele media sunt infaptuite peste tot in lume. America, cel putin, a fost zguduita de crime sangeroase cu 61 de victime si peste 1033 de slujbe pierdute. Daca vrei sa vezi masacrul in plina desfasurare, poti sa intri in lumea cruda in care Erica Smith, de la graphicdesigner.net, pune RIP pe Google Maps si iti arta clar locul si ziarul care a decedat sau care a lasat pe drumuri diversi jurnalisti.


sursa foto


Harta crimelor media este incarcata de piuneze cu explicatii despre istoricul ziarului inchis, date concrete despre omor si informatii despre ranile restructurarii. O alta harta cu aceeasi strategie este cea de aici in care se marcheaza doar ziarele inchise, nu si cele cu restructurari sau modificari de trust.

O alta lista, mai detaliata, despre crimele din presa scrisa din America poate fi vazuta aici; trebuie sa te avertizam ca informatiile sunt socante si ca vei vedea victimele masacrului asa cum au fost ele descoperite si lasate, fara rusine, in vazul lumii. 

harta
sursa foto

Nu puteam sa trecem asa usor peste crimele recente care au zguduit lumea si sa nu aratam efectele devastatoare ale unui criminal in serie pe numele de cod, Criza.
Tie iti va fi dor de vreuna din victimele crimei media, te-a afectat cumva masacrul in randul ziarelor?

Pe Discovery, poti afla despre alte crime socante si despre faptasii lor; in episodul de maine, 5 martie, il vei vedea pe Stangulatorul din Viena in emisiunea "Crime care au zguduit lumea", la ora 24:00. Vezi toate emisiunile Discovery aici.

2 comentarii vrei sa comentezi?

Tudor 13:17 on 08 Martie
0
|
#1. si revistele mor

http://www.magazinedeathpool.com/


Irina Irina 13:21 on 08 Martie
0
|
#2. thanks

@tudor: multumim pentru link.


Bucuresti

14°C Light Rain


Follow me facebookTwitter  

Animale urbane

Care crezi ca va fi viitoarea gripa?
|Rezultate|Alte sondaje

Povestiri urbane

In ce "mit urban" crezi cel mai mult?
|Rezultate|Alte sondaje

Newsletter